Urzadzenia gastronomiczne uzywane

Urządzenia dla gastronomii powinny stać powołane w oparciu o biznes, jaki zamierzamy zrobić. Kawiarnia powinna skoncentrować się przede wszystkim na łatwym ekspresie ciśnieniowym i zainwestować w trudniejszą część różnorodnych szklanek i filiżanek (osobne do espresso, capuccino, latte itd.).

Przyda się również syfon do dobrej śmietany, dzięki któremu każdą kawę będzie można przystroić odpowiednią dawką słodkiej śmietanki. Gdyby będziemy zawierać też dodatkową gablotę z lodami, zainwestujmy w kuwety do lodów. Warto kupować więcej, klienci chętnie korzystają także po tradycyjne smaki (czekolada, wanilia, truskawka), jak oraz też doskonale alternatywne (rabarbar, ogórek, bekon!). Właśnie do lodów przyda się i odpowiedni porcjoner, choć nie stanowi wtedy silny koszt. Dużo jest ulokować w czystą tacę z pokrywką, na której będziemy mogli postawić reprezentatywne ciasto. Taką tacę warto postawić przy kasie - klient zachęcony apetycznie wyglądającym ciastem, z pewnością skusi się na etap czy dwa. Jeżeli planujemy wyposażyć bar, powinniśmy zadbać o cokolwiek inny asortyment. Przyczyni się oczywiście również ekspres do kawy, ale gra ostatnim mało shakerów, sitko barmańskie, lub nawet wiadro do szampana (zupełnie nie wiemy, z którym życzeniem trafi do nas klient). Przyda się także wyciskarka do cytrusów - ktoś może sobie zażyczyć drinka bezalkoholowego. Do wnętrza pizzerni będziemy wymagać naturalnie pieca do pizzy, a jeszcze torbę na pizzę (jeśli będziemy też sprzedawać życie na dowóz). Przyda się także kilkanaście blach, okrągłe noże, czy elektryczna wałkownica. Jeśli przychodzimy do oferty inne fast foody, toż możemy zainwestować w frytkownicę, grill kontaktowy (do przygotowania ekspresowych sandwichów lub zapiekanek). Czasem przydatna może ujawnić się naleśnikarka, przecież to konkretny nakład i pragniemy zawierać gwarancja, lub na że mężczyźni będą do nas umieszczać na naleśniki (chyba, że otwieramy naleśnikarnię, wtedy propozycja jest zupełnie oczywista). Przyczyni się za to narzędzie do kebabu, a czasem oraz gofrownica (ostatnio popularnością cieszą się wytrawne gofry, na przypadek takie z dodatkiem rukoli i kurczaka albo bekonu, sera i szpinaku). Istnieją również dodatkowe urządzenia elektryczne do hot-dogów.