Produkcja czekolady krakow

zawory dozująceZobacz naszą stronę www

Czekolada jest drinkiem z najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, szacuje się ją w wielu wersjach. W mało wszystkim sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Znana jest jednocześnie czekolada mleczna jak i ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym okresem jej sprawiania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, i w zysku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w zależności od tego który zarób chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana wysoko w ciągu automatycznym. Po poznaniu tych procesów wynosi ona właściwość sypką, którą zwie się prószem. Stanowi on budzony procesom konszowania. Do realizacji czekolady niezbędne jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się również na sucho jak i na mokro. Proces konszowania na ciepło jest istotnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji rozgrywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.