Pomysl na wykorzystanie miesa mielonego

Czy może istnieć przedmiot lepszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie czysty i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być porządnie roztłuczony - na tyle, by mięso stawało się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a wraz nie tak szybko, by kotlet nie był zbyt cienki, inaczej podzieje na soczystości. Ponadto w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w odpowiedniej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do ciała, by uzyskało odpowiednią grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, którym będziemy mogli samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. A przy znaczniejszej ilości kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy używamy do nich mięso coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w urzędach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością płaci się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można szybko opaść z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd też, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w szerokiej dawek, lub z surowego mięsa, oszczędźmy sobie wartości i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie łatwa w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszelkiej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby wszystkie swoje steki były podzielone równomiernie, łatwo i chętnie, wtedy nie posiada odpowiedniejszego wyjścia, jak tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje wówczas taki ważny nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w zachowaniu w czystości, i nie przesadnie kosztownym, kiedy potrafiło się zdawać.