Pakowanie prozniowe poznan

Z innych powodów kupujemy więcej jedzenia niż istniejemy w okresie skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, jednym ze zabiegów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych pozwoli na wydłużenie terminu przydatności do jedzenia z trzech do pięciu razy, bo tak zapakowana żywność nie ma wstępu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest fundamentalnym powodem kładzenia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie artykuły spożywcze.

Urządzeniami idącymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na system pakowania, można je rozłożyć na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są przeznaczone do pakowania dużych ról żywności. Wykorzystują je producenta żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często towar jest pakowany na życzenie klienta. Gra tym naprawdę zapakowana żywność wygląda estetycznie, i właściwie wyeksponowana i oświetlona, motywuje do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, kończy się w środku maszyny. Proces liczy na włożeniu produktu wraz z dobrym opakowaniem do hermetycznie zamykanej komory, w jakiej wyzwala się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora tworzy się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, i przy pakowaniu niewielkich produktów, polecane jest zachowanie wkładek komorowych, co również przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe dedykowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego urządzenia jest niski, można już zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek już się zwraca, bo dzięki pakowaniu w sposób próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet więcej. Proces pakowania jest bajecznie przystępny. Idzie na zewnątrz urządzenia, oraz do zabiegu, w punkcie wykonania zgrzewu, jest montowany tylko brzeg folii.