Oplacalnosc produkcji styropianu

Pewien termin temu w Ogromnej Brytanii poszła na jaw afera związana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co spowodowało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do robienia mało na wszelkim kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, że w magazynach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie spreparowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy a ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wynikające z chowów ekologicznych, w realizacji wykazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

szkolenia pracownikówBERNDSON Szkolenia Biznesowe klasy PREMIUM

Opisywane nadużycia związane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są receptą na zajęcie rynku, a jedna jakość mięsa pozostaje jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często stosowaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami pomagającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, iż z kilograma mięsa można wziąć półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać opinię na kartki kupowanych przez nas wędlin i uważać tych, które zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i ilości regulujących produkcję wędlin doskonałej jakości, aktualnie praktycznie każdy produkt mięsopodobny prawdopodobnie istnieć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to stwierdzenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga stanowi ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, choć jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto zatem wydać nieco nic na sprawdzone produkty doskonałej formie zamiast truć organizm...